Dün konuştuğumuz gibi, bugün Jupiter’in Oğlak burcundaki yolculuğunun önümüzdeki yıl için global etkilerini mercek altına almak istiyorum.
Oğlak burcu Dünya Astrolojisinde, Devlet otoriteleri, iktidar partisi, genel kurmay başkanları, komutanlar, kurumlar ve kurum yöneticileri, otorite figürleri, yargıçlar ve mühendisleri temsil eder. En son Aralık 2007- Ocak 2009 tarihleri arasında Jupiter oğlak burcundaydı, yani 2008 yılının tamamı gibi düşünebiliriz. O dönemin enerjilerine baktığımızda, ilk yarıda Plüton’un Yay burcunun son derecelerinde olduğunu, sonrasında da Oğlak burcuna yeni giriş yaptığını , bununla beraber Kuzey Ay Düğümünün Kiron ve Neptün ile birlikte Kova burcunda olduğunu görüyoruz. Bu enerjiler ile öne çıkan temalar; Bireysellikten Topluma gitmek, toplum çıkarlarını kişisel çıkarların önünde tutmak, toplum için hareket etmek, monarşiden demokrasiye geçmek; bununla beraber, gruplar içinde bireyliğini koruyamamak ve fanatik bir şekilde kendini grup içinde feda etmekle ilgili yaraların gün yüzüne çıkması; din fanatizmi , din savaşları, yeni inanç anlayışlarının ortaya çıkması, ve nihayetinde asıl konumuz olan Oğlak temaları ile alakalı olarak Devlet başkanlarında değişiklik, yönetimlerde değişiklik ve yeni yapılanmalar.
2008 yılının önemli olaylarına baktığımızda, dünyanın pek çok yerinde, devlet adamlarının , gerek istifa ederek, gerek zorlanarak ve gerekse seçimle değiştiği bir yıl olduğunu görüyoruz. Obama’nın ilk siyahi lider olarak seçilmesi,Pakistan’da 99 yıldır ülkenin yönetiminde olan Pervez’in istifa etmesi, Japonya’da, Güney Afrika’da,İtalya’da başbakanların istifası, Fidel Castro’nun istifası, Tayland’da özgürleşme çabaları ve yeni başkan gelmesi , karşımıza , Oğlak burcu ile temsil edilen alanlarda yaşanan büyük değişimlerle alakalı oldukça net bir resim çiziyor.
Yönetimsel olarak, toplumsal özgürleşme çabaları , Nepal’de monarşi’nin sona ermesi, Gürcistan’nın tek taraflı bağımsızlık ilan etmesi, Güney Osetya ve Abhazya’da bağımsızlık ilan edilmesi, uzun yıllardır aralarında anlaşma sağlanamayan ülkeler arasında diplomasi başlaması ve anlaşmalara varılması, Kuzey Ay Düğümü Kova’ya gidiş çabaları olarak karşımıza çıkıyor.
Yine 2008 ‘de dikkatimizi çeken bir diğer konu ise ekonomik kriz. ABD yatırım bankacılığının çökmesi, Fed’in başarısız bankacılık sistemini değiştirmek için aldığı önlemlerin yetersiz kalması ve büyük yatırım bankalarının sonunun gelmesi, borsanın dibe vurması ve zincirleme etki ile krizin tüm dünyaya yayılması , yine Oğlak burcunun temsil ettiği ,kaynakların ve dolayısı ile harcamaların kısılması, tasarruf önlemlerinin alınması, aslında aşırıya kaçılmış olan alanda konunun realize olması şeklinde ilişkilendirilebilir.
2008 yılında yurtiçine baktığımızda, Jupiter ile temsil edilen , hukuk sitemi, kanunlar ve mahkemeler ile ilgili de çok çarpıcı olaylar görüyoruz. Örneğin, Ergenekon davası, derslerde örnek olarak anlatılabilecek bir Jupiter Oğlak vakası olarak karşımıza çıkıyor; ‘üst düzey komutanların yargılanması’. Yine aynı yıl AK Parti’nin Kapatılma davasını görüyoruz. RP Başkanı Erbakan’ın yargılanması, DTP Başkanı N.Demirtaş’ın yargılanması da aynı yıl gerçekleşmiş. AK Parti içinde istifalar ve görev değişiklikleri , diğer siyasi partiler içinde yönetimle ilgili kurultaylar ve yeniden başkan seçimleri aynı yıl göze çarpıyor. Ve , Türbanın üniversitelerde serbest bırakılması, emeklilik yaşının ileriye alınması gibi önemli toplumsal konuların da hukuksal alanda yeni düzenlemelerle ilgili yoğun gündemin olduğu bir yıl olduğu görülüyor.
Gökyüzü uzun bir süredir Oğlak burcu üzerinde yoğun çalışıyor. Satürn, Plüton, Güney Ay Düğümü hayatlarımıza, kalıplaşmış, sertleşmiş olan Eskiyi yıkıp, yeniyi inşa etmemize yönelik olaylar getiriyor. Şimdi bu gruba, her şeyi büyüten ve çoğaltan Jupiter de eklenince, önümüzdeki yıl için büyük değişimler beklememiz kaçınılmaz oluyor.
Hep beraber, Sevgi’de kalarak gözlemleyelim bakalım dünyamızı neler bekliyor.